Een beetje stiller graag ... bezoek het D&E Event om te weten waarom - 7 & 8 november

Kleine en krachtige motoren maken toepassingen met bewegende onderdelen geschikt voor het Internet der Dingen. Denk bijvoorbeeld aan op afstand bedienbare ventilatieroosters, thermostaatknoppen en kleine bewateringspompen voor planten. Een ongunstige locatie en ruimtebeperking kunnen ervoor zorgen dat het niet mogelijk is een voeding aan te sluiten. In dat geval kan een accu of batterijpakket een oplossing bieden.

 

In veel gevallen is het echter lastig om die op te laden of te vervangen. Het is dus belangrijk om energiezuinige componenten toe te passen zodat dit niet vaak hoeft te gebeuren. Een andere belangrijke factor is het geluid van de motoren in de applicaties. In een fabriekshal valt het misschien niet op maar in een kantooromgeving, een laboratorium of in huiselijke kringen is het al snel te luid.

 

Slimme motoren
Borstelloze DC-motoren, oftewel BLDC-motoren zijn betrouwbaarder  en hebben een langere levensduur dan de meer conventionele DC motoren. Voor een IoT-toepassing is het niet wenselijk wanneer de energietoevoer met enige regelmaat de bottleneck vormt. Het is daarom van belang om die motoren op een slimme manier aan te  sturen zodat het energieverbruik omlaag kan. Bij voorkeur zonder dat er sprake hoeft te zijn van verminderde prestaties zoals een lager te  leveren koppel.


De chips van Trinamic voeren kritische taken zoals regeling, bewaking en terugkoppeling van signalen intern uit. Je hoeft daarvoor alleen parameters in te stellen. Het is niet nodig om gecompliceerde software te schrijven; je kunt daardoor gebruik maken van een simpele en goedkopere processor. Een chip met geïntegreerde motion controller maakt het zelfs nog eenvoudiger om regelingen te programmeren. Dit vraagt minder rekenkracht van de processor. Diverse features kunnen hulp bieden om een applicatie efficiënter, zuiniger en stiller te maken.


CoolStep
Door gebruik van slimme algoritmes kan een applicatie efficiënter  omgaan met het stroomverbruik. De functionaliteit CoolStep zorgt ervoor dat de chip motoren slechts op 30% van de nominale stroom aanstuurt. “Alleen als de motor meer koppel moet leveren past de chip de stroom daarop aan en kan die tot 125% opvoeren. Dit levert een interessante energiebesparing op. De verkregen informatie via de feedback van het elektromagne tische veld (back-EMF) maakt de toepassing zuiniger maar ook slimmer zonder dat daar additionele sensoren voor nodig zijn. Bijkomend voordeel is dat de warmtedissipatie drastisch afneemt en er vaak geen koellichaam nodig is. Andere functionaliteiten van Trinamic, zoals stall-Guard, spreadCycle en stealthChop, maken ook gebruik van deze feedback.”

Lees het volledige artikel hier

 

Ongezoet | Mobile Ongezoet | Web Ongezoet | Social Media
Ongezoet, een cross digitaal bureau Ongezoet, een cross digitaal bureau